Muzium

Muzium Negeri Pulau Pinang yang terletak di Lebuh Farquhar merupakan bangunan yang pertama sekali berada di bawah pentadbiran Lembaga Muzium Negeri Pulau Pinang. Kronologinya bermula pada tahun 1816 di mana ebuah bangunan telah dibina hasil dermaan daripada Syarikat Hindia Timur, di bawah kelolaan Kapten Robert Smith (Jurutera Diraja) untuk dijadikan sebuah pusat pendidikan. 

Pada tahun 1821, bangunan ini menempatkan Sekolah Penang Free yang ditubuhkan pada tahun 1816 dan pelajar-pelajarnya ialah anak-anak Pulau Pinang. Dinamakan “Penang Free” kerana pengambilan pelajarnya tidak mengira bangsa. 

Sekitar Januari 1928, Sekolah Hutching pula menduduki bangunan ini. Ketika perang dunia kedua, bangunan asal disebelah timurnya dahulu telah dibom oleh bedilan musuh dan Pihak Berikat. Akibatnya, separuh bangunan ini rosak teruk di bahagian timur. 

Pada tahun 1961, bangunan ini hampir dirobohkan kerana kerajaan negeri bercadang untuk membina sebuah sekolah baru. Akan tetapi, rancangan ini telah dibatalkan kerana menerima cadangan  Perdana Menteri Malaysia yang pertama, iaitu Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj untuk menjadikan bangunan ini sebagai muzium. Sehubungan itu, Muzium dan Balai Seni Lukis Pulau Pinang telah ditubuhkan pada tahun 1964 dan dibuka dengan rasminya oleh Gabenor Pulau Pinang yang pertama, Yang Amat Mulia Tun Raja Uda Al-Haj bin Raja Muhammad pada 14 April 1965.

Dalam usaha meningkatkan dan memartabatkan artis-artis seni visual tanah air, Balai Seni Lukis Pulau Pinang berusaha menambah koleksi tetap mereka setaraf dengan galeri awam dan swasta yang lain. Dengan usaha ini, Balai Seni Lukis Pulau Pinang secara tidak langsung memberi pengiktirafan kepada artis-artis tempatan apabila karya mereka dijadikan sebagai koleksi tetap dan dimiliki oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang. Balai Seni Lukis Negeri Pulau Pinang sangat menghargai sumbangan dan penglibatan artis di Pulau Pinang melalui pameran retrospektif yang diadakan setiap tahun yang bermula sejak tahun 2006. Kerjasama Muzium Negeri Pulau Pinang tidak hanya terhad kepada artis tetapi juga telah mengadakan kerjasama dengan institusi pengajian tinggi, galeri dalam dan luar negara.

Misi

Mengumpul, mengkaji dan memelihara serta mempamerkan khazanah warisan negeri dan budaya dengan menggalakkan pameran-pameran berbentuk pendidikan sejarah dan warisan budaya dan bangsa.

Wawasan

Memupuk dan menanam minat penghargaan terhadap warisan dan seni budaya negeri bagi merealisasikan kesedaran dan kecintaan terhadap tanah air untuk generasi kini dan akan datang agar tidak lupus ditelan zaman.

Dasar Kualiti

Mengumpul dan mengurus artifak-artifak Muzium & Balai Seni Lukis Pulau Pinang secara sistematik dan berkualiti secara berterusan yang dapat memenuhi kehendak dan keperluan taraf kemahiran institusi.

Objektif

  • Mengumpul khazanah silam atau bahan-bahan yang berkaitan dengan warisan sejarah, alam kemanusiaan dan semulajadi
  • Melaksanakan kajian dan penyelidikan mengenai sejarah, budaya dan bahan-bahan yang dikumpul
  • Memilih dan memelihara segala khazanah dan warisan yang dikumpul serta alam kemanusiaan dan semula jadi
  • Mendidik dan menanam semangat mencintai dan menghargai budaya dan warisan negara melalui pameran-pameran tetap dan sementara,penerbitan dan khidmat pelanggan